Г-7 не успя да вземе решение за санкции срещу Сирия и Русия

14:40, 11 апр 17 / Свят 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Външните министри на страните от Г-7 не успяха да се договорят дали да налагат нови санкции срещу сирийския президент Башар Асад или неговият съюзник Русия. Това заяви първият дипломат на Италия Анджелино Алфано в края на двудневната министерска среща, информира АПФ, цитира БГНЕС.

„Към момента няма консенсус за нови санкции като ефективен инструмент“, каза той след срещата, на която въпросът е бил повдигнат от британския външен министър Борис Джонсън.

„Ясно е, че има различни мнения“, каза Алфано, допълвайки, че страните от „седмицата“ са потвърдили подкрепата си за вече съществуващите санкции.

В понеделник Джонсън заяви, че е възможно да бъдат наложени още санкции „върху някои сирийски военни лица и някои руски военни лица, които са били замесени в координирането на сирийските военни кампании“.

В същото време миналата седмица американският финансов министър Стийв Мнучин заяви, че САЩ скоро ще наложат допълнителни санкции срещу Сирия като част от военен, дипломатически и финансов отговор на химическата атака, за която е обвиняван режимът на Асад.

Френският външен министър потвърди, че Джонсън е повдигнал въпроса по време на разговорите във вторник, но заяви, че дипломатите не са обсъждали въпроса в дълбочина. Алфано от своя страна наблегна на това, че за Рим „санкциите са средство, а не самоцел“ и предупреди, че не трябва да се стига до това Русия да бъде изолирана и притисната „в ъгъла“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама