Финансова подкрепа за енергетиката искат от КНСБ

13:10, 11 апр 17 25 906 Шрифт:
Автор:

„В готвените управленски приоритети енергетиката е ключова. Затова настояваме за среща на сочения за бъдещ премиер Бойко Борисов със синдикатите и работодателите, за да обсъдим управленската програма в социален и икономически план”, каза днес в Стара Загора президентът на КНСБ Пламен Димитров.  Той пристигна в Града на липите на регионална среща с актива от Югоизточния район.

„Ще настояваме в следващия парламент да се внесе нова енергийна стратегия до 2050 година”, обясни Димитров. Той представи и писмо на еврокомисаря по околната среда Кармену Вела в отговор на българския евродепутат Петър Курумбашев, за съдбата на горивните инсталации у нас. В него се казва, че когато става въпрос за богати на сяра горива, се отделя специално внимание на инсталациите с мощност над 300 MW, специално проектирани да изгарят местно произведени лигнитни въглища. Спрямо тях се предвижда, че при невъзможност да постигнат общите изисквания за емисиите на серен доиксид, може да се използува алтернативен метод. Що се отнася до актуализацията на разрешенията за инсталациите, попадащи в обхвата на директивата, за отделни случаи, може да се предостави дерогация (отлагане). По думите на Пламен Димитров има неясноти като изискването за 300 MW за блок ли е или за цяла централа, начините за дерогация и др. „Отговорът е отворена врата, пак това е светлина в тунела за бъдещето на комплекса „Марица-изток” и нашите усилия да не бъде затворена нито една мощност продължават”, категоричен бе синдикалистът.

„Ще поискаме от бъдещите управляващи да се заложат и представят новите мощности, които трябва да се строят у нас и те да бъдат одобрени с политическо и обществено съгласие”, каза още президентът на КНСБ. Според него трябва да се заложат ежегодни мерки за финансово оздравяване на енергийния сектор, тъй като в БЕХ и НЕК са генерирани огромни задължения. На годишна база трябва да се отнема дълг от системата, който да става държавен. Иначе се стига до увеличаване цената на електоренергията, което нито бизнесът, нито хората могат да понесат. „Трябва да има политическо решение по няколкостотин милиона лева дълг да бъде преоформен като държавен, но и системата да на генерира нови дългове”, обясни Пламен Димитров. По думите му, трябва да има яснота, как проблемът с енергийната бедност може да бъде дефиниран и да бъдат подпомагани енергийно бедните домакинства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама