Искове за конфискация за над 1,5 млн. лева са внесени за година в съда в Добрич

12:13, 11 апр 17 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Девет граждански дела по Закона за отнемане на незаконно придобито имущество са образувани в Окръжния съд в Добрич през 2016 година, съобщиха от пресцентъра на ДОС.

Сравнението с предходните две години, когато тези дела са били съответно 3 и 8, показва малко по-високо постъпление.

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/е внесла в съда 4 молби за налагане на обезпечителни мерки, които са били удовлетворени и 5 иска за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество на обща стойност над 1.5 млн. лева, които са на различен етап на разглеждане.

В Окръжния съд са образувани дела за конфискация на имущество в полза на държавата срещу Е. М. от село Пчелино и А. А. от Добрич. Исковете са съответно за 310 818 лева и 335 417 лева. Двамата имат условни присъди за изнудване, придружено с повреждане на имущество, което са извършили в съучастие помежду си. Деянието им попада в обхвата на престъпленията, при които Комисията има право да започне проверка на дадено имущество, ако има обосновано предположение, че то е незаконно придобито.

В Окръжния съд са внесени и искове за отнемане на имущество от двама добричлии, които имат условни присъди за укриване и неплащане на данъчни задължения в особено големи размери. Производствата се водят срещу А.П. и П.П. от Добрич, като исковете срещу тях са на стойност съответно 342 406 лева и  422 276 лева.

През 2016г. в Окръжния съд е постъпило и дело, образувано по мотивирано искане на КОНПИ срещу А. Ц. за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество на стойност 153 548 лева.

Процедурата за проверка на имуществото е започнала по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност въз основа на присъда за подкуп.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама