Антониу Коста отново поиска Йерун Диселблум да подаде оставка

02:19, 11 апр 17 / Свят 25 222 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Португалският премиер Антониу Коста отново поиска председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум да подаде оставка, съобщава БГНЕС.

Причина за това е изказване, които Диселблум направи неотдавна, че южните страни прахосват пари “за пиене и жени”. В интервю, предадено по испанското национално радио, Коста отговори положително на въпрос дали продължава да смята, че Диселблум трябва да напусне поста си.

„Думите на Диселблум са нетърпими, но ние трябва да продължим да вървим напред, да работим върху съществените неща“, каза Коста. Той е в Мадрид за участие в среща на върха на ръководителите на страните от южната част на ЕС.

„Диселблум е преходен, но еврото е резултат от много важна работа на ЕС и е ние трябва да се концентрираме върху това, тъй като е необходимо да го консолидираме“, добави Коста.

На 20 март, в интервю за германския ежедневник „Франкфуртер Алгемайне цайтунг“ Диселблум, който бе финансов министър на Холандия, коментира солидарността на северните страни от еврозоната към страните в криза. „Този, който взема също така има и задължения. Аз не мога да харча всичките си пари за ракия / schnaps/ и жени и след това да искам тяхната подкрепа“, каза той.

Два дни по-късно Коста поиска оставката на Диселблум, обвинявайки го в расизъм, ксенофобия и сексизъм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама