Външните министри на ЕС приеха стратегия за конфликта в Сирия

14:26, 03 апр 17 / Свят 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министрите на външните работи на 28-те държави от ЕС обявиха, че са приели стратегия за уреждане на конфликта в Сирия на днешното си заседание в Люксембург, предаде БГНЕС.

„Съветът напомня, че конфликтът в Сирия пряко влияе върху ЕС, във връзка с което приема, че ЕС трябва да развива специална стратегия за Сирия”, се казва в съобщението.

Външните министри отбелязват също, че сирийският президент Башар Асад няма място в Сирия след края на конфликта, но съдбата му ще се решава от сирийския народ.

След седемгодишна война, „изглежда напълно нереалистично да се вярва, че бъдещето на Сирия ще е това, което тя е била миналото”, каза върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

По-късно външните министри одобриха комюнике, че „ЕС припомня, че в условията на сегашния режим в Сирия не може да има траен мир”.

Утре Могерини ще е домакин заедно с ООН на двудневна конференция за бъдещето на Сирия в Брюксел, чиито фокус ще е катастрофалната хуманитарна ситуация в страната след война, отнела живота на над 320 000 души. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама