Полша обвини руските авиодиспечери, че се провокирали катастрофата край Смоленск

13:57, 03 апр 17 / Свят 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полската прокуратура обвини руските авиодиспечери, че умишлено са предизвикали катастрофата в Русия на самолет Ту-154М на президента на Полша Лех Качински на 10 април 2010 година, заяви на пресконференция зам.-главният прокурор Марек Пашчонек. Това предаде БГНЕС.

„Става дума за обвинения в умишлено провокиране на катастрофата”, каза прокурор Пашчонек.

Магистратът изтъкна, че обвиненията са били формулирани въз основа на изводите на специализирано звено от прокурори, направили повторен анализ на над 2000 тома от следственото дело за катастрофата на президентския самолет.

Освен руските авиодиспечери, полската страна повдигна обвинения и на „трето лице”, което сутринта на 10 април 2010 се е намирало в диспечерската кула на летище Северний край град Смоленск, където трябвало да се приземи Ту-154М. Кое е това лице не се уточнява.

На 10 април 2010 сутринта самолет Ту-154М се разби край Смоленск в условията на гъста мъгла. Загинаха всичките 96 души на борда, сред които президентът на Полша Лех Качински и съпругата му Мария. Високопоставената полска делегация летеше за Катин, за да участва в траурна церемония.

В условията на лоша видимост и без да има визуален контакт със земята, пилотите решават да приземят лайнера, но не им достигат няколко метра до пистата. Машината се удря в дървета, а след това се разбива.

Специалисти от междудържавната авиационна комисия стигнаха до извода, че катастрофата е станала в резултат от действията на екипажа, който, поставен под психологически натиск, взема погрешно решение за кацане при неблагоприятни метеорологични условия.

В доклада на полската правителствена комисия сред причините за катастрофата освен рязкото спускане до недопустимо малка височина, се изброяват и грешки на екипажа и това, че пилотът не е взел под внимание сигналите на системата за ранно предупреждение за сблъсък със земята TAWS.

Полските експерти стигат до извода, че „причина за инцидента е било рязкото снижаване до по-малка от минималната височина при извънредно висока скорост в метеорологични условия, които не са позволявали визуален контакт със земята, както и закъснялото начало на втори заход за кацане.

Прокурор Пошченек съобщи, че Полша ще изпрати на Русия искане за правна помощ, за да разпита авиодиспечерите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама