Елитът на световната борба идва на „Дан Колов-Никола Петров“ в Русе

13:32, 03 апр 17 / Спорт 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Елитът на световната борба си дава среща на 55-ото издание на Международния турнир по борба за мъже и жени „Дан Колов-Никола Петров“, който ще се проведе за първи път в Русе, предаде БГНЕС.

Схватките ще се състоя на 8 и 9 април в зала „Булстрад Арена“, а поради големия брой участници състезателите ще мерят сили едновременно на четири тепиха, разказаха на пресконференция председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов и кметът на Русе Пламен Стоилов.

Над 60 медалисти от олимпиади, световни и европейски първенства ще бъдат сред 500-те участници от 41 страни, което е рекорд за турнира, каза Валентин Йорданов. „Който стане шампион – българин, евентуално, ще има парична награда, също и за носителя на пояса ще има парична награда. Да се надяваме да има кой да ги вземе тия пояси, защото в едно силно първенство винаги има такива едни изненади“, коментира Йорданов.

На турнира в Русе ще се експериментират и новите правила в съдийството, които предстои от догодина да станат официално задължителни в Международната федерация по борба. По думите на Валентин Йорданов става дума за дребни детайли, които касаят повече класическата борба. „Има едно положение партер и стойка по време на схватката и се коментира дали да има задължителен партер или да отпадне това. Дали ще има едно хвърляне за пет точки или за четири точки ще остане“, обясни той.

Снимка: БГНЕС

Кметът Пламен Стоилов отново благодари на големия шампион, че не прекъсва връзката си с Русе и помага борбата да бъде един от малкото спортове, които трайно запазват лидерската позиция на България.

Откриването на турнира е на 8 април от 17.30 часа, като преди това ще бъде представена книгата „Всичко е борба“, посветена на Валентин Йорданов. Приходите от продажбата й ще се използват за благотворителни цели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама