Връзка между уволнен от Тръмп прокурор и Ердоган

13:15, 03 апр 17 / Свят 25 211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нюйоркската полиция арестува заместник-шефа на петата по големина турска банка миналата седмица по подозрения в участие в прехвърляне на стотици милиони долари на Иран, когато ислямската република е била под американски и международни санкции, пише в. "Аарец". Това предаде БГНЕС.

Арестуването на Мехмет Хакан Атила последва разследването на турския милиардер от ирански произход Реза Зараб, който е действал като посредник между Техеран и чуждестранни компании и е заподозрян в пране на пари в огромни размери чрез банката "Халкбанк", както и с други средства. Разследването срещу Зараб, който беше арестуван в Турция преди три години и освободен малко след това, създаде проблеми за Анкара; четирима министри и синовете им попаднаха под подозрение - да не говорим за сина на президента Реджеп Тайип Ердоган. В резултат на това друго разследване стартира в Турция срещу министрите и главния изпълнителен директор на Халкбанк Сюлейман Аслан, довереник на Ердоган, в чийто дом бяха открити 4,5 млн. долара в брой, като пачките били поставени в кутии от обувки.

Разследванията на Анкара срещу министрите щели постепенно да затихнат, но в Съединените щати, където санкции нарушения могат да доведат до 20-годишна присъда, министерството на финансите продължи да разследва аферата, която се разклони в интригуващи посоки.

Зараб, който беше арестуван отново в Маями през март 2016 г., е наел 20 от най-известните адвокати в Ню Йорк, и тази седмица той добави към този списък бившият кмет Рудолф Джулиани, заедно с Майкъл Мукасей, главен прокурор по времето на президента Джордж У. Буш, който беше съветник на Джулиани в президентската надпревара и един от авторите на указа на САЩ за забрана на влизането на граждани на седем до голяма степен мюсюлманските страни.

Адвокатската кантора, където двамата мъже работят, също представлява банки, които бяха ужилени от дейността на Зараб, а начело на екипа за защита на Зараб е Бенджамин Брафман, голям приятел на Израел, който е и адвокат на израелския бизнесмен Коби Александър, който е имал свои си правни проблеми.

Очаква се Ердоган да се обсъди ареста на Атила в четвъртък с американски държавен секретар Рекс Тилърсън, който ще е на посещение за обсъждане на сътрудничеството между САЩ и Турция по сирийската гражданска война. Посещението е част от усилията за преодоляване на разрива между Анкара и Вашингтон по времето на президента на САЩ Барак Обама, макар че арестът на Атила може отново да повиши двустранните напрежения.

Досега Ердоган е успявал да избегне негативите на корупционния скандал, до голяма степен благодарение на своята атака срещу турската съдебна система - уволнението на стотици съдии и прокурори с плътната помощ от парламента, с което беше отхвърлено искането за предаване на министрите на съда за разследване.

Но Ердоган просто все още не може да се отпусне. И високопоставеният банкер, който току-що е бил арестуван в Ню Йорк, и Зараб също може да си отвори устата и да предоставят интересна информация, оплитаща Ердоган и турски банкови служители в аферата.

Въпросът е до каква степен може Тръмп, ако желае, да се намесва в хода на разследването, което е "под надзора" на някои от най-близките му приятели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама