Асанж пъди от Еквадор загубилия десен кандидат президент

09:27, 03 апр 17 / Свят 25 204 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Основателят на сайта Уикилийкс (WikiLeaks) Джулиан Асанж поздрави в Туитър кандидата на управляващата социалистическа партия за победата на президентските избори и заяви, че неговият десен съперник трябва да напусне страната. Това предаде БГНЕС.

Асанж, който се укрива в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 година, е лично заинтересуван от изхода в надпреварата, защото опозиционният кандидат Гилермо Ласо заплаши да го изгони от посолството до 30 дни, ако спечели изборите.

45-годишнишят Асанж обърна тази заплаха срещу самия Ласо, след като стана ясно, че консервативният бивш банкер ще загуби изборите.

„Сърдечно приканвам Ласо да напусне Еквадор до 30 дни (с или без офшорните си милиони), написа Асанж в Туитър.

Това е намек за обвиненията на Уикилийкс, че Ласо е свързан със скандала с Панамските документи.

Асанж избяга в посолството на Еквадор през юни 2012, за да не бъде арестуван и екстрадиран в Швеция, където го грози обвинения в изнасилване.

Основателят на Уикилийкс обаче се опасява, че Швеция ще го предаде на САЩ, където ще му повдигнат обвинения за огласяването през 2010 на стотици хиляди тайни американски военни и дипломатически документи.

Досегашният еквадорски президент Рафаел Кореа, яростен критик на САЩ, предостави на Асанж убежище. Неговият вицепрезидент Ленин Морено обеща не променя отношението към Асанж.

Според националната избирателна комисия Морено печели 51,07 на сто от гласовете срещу 48,93% за Ласо. Ласо обаче заяви, че е имало изборни измами и ще оспори резултатите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама