Китай и САЩ са в политическа и друга търговия

08:17, 03 апр 17 / Свят 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пекин иска да предложи на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп политика на ненамеса в китайските дела в региона срещу сътрудничество и инвестиции. Това съобщи в неделя електронната версия на вестник „Вашингтон пост”, цитиран от БГНЕС.

Изданието потвърждава по-рано публикуваната от „Ню Йорк таймс” информация, че ключова роля в организацията на предстоящата среща на председателя на КНР Си Цзинпин и Тръмп играе зетят на президента Джерард Кушнер. Именно в неговия офис в небостъргача „Тръмп тауър” на 9 и 10 декември миналата година се състояха контакти на американската страна с посланика на Китай в САЩ Цун Тян Кай и членът на Държавния съвет на КНР Ян Цзечъ.

„По време на тази среща Ян Цзечъ е посочил предложения. Китай иска администрацията на Тръмп да приеме концепция за „нов модел на отношенията между големите държави” – идеята на Си Цзин Пин, насочена към избягване на конфликтите и към сътрудничество”, твърди „Вашингтон пост”

Китай също би искал отказ на САЩ от намеса във въпроси, които, според него, се отнасят до ключовите интереси, включително Тайван, Тибет и вътрешните работи”, се казва в текста. Освен това Пекин би искал Вашингтон да подкрепи издигнатите от китайското ръководство инициатива „Един пояс и един път” – обединение на проектите за създаване на Икономически пояс на Пътя на коприната и Морския път на коприната от XXI век.

Срещу това Китай е готов да предложи инвестиции, които ще дадат на Тръмп възможност да реализира редица свои предизборни обещания, особено да ускори създаването на работни места. Но Белият дом има също свои питания. „Тръмп иска да получи нещо срещу това: той планира да получи от Си Цзинпин втвърдяване на икономическите санкции срещу Северна Корея, за да накара тази страна да прекрати реализирането на ракетно-ядрената си програма”, се казва в материала във вестник „Ню Йорк таймс”. Тръмп е обещал и да се обяви срещу хроническия дисбаланс в търговията между САЩ и Китай, критикувал е това положение по време на предизборната кампания”.

„Вашингтон пост” посочва и това, че Кушнер има намерение да подобри значително и да разшири отношенията между двете страни. Но срещу него се обявяват някои от най-близките сътрудници на Тръмп, например главният му стратег Стивън Банън, министърът на търговията Уилбър Рос и други.

Американският лидер планира да приеме китайския си колега в своето имение „Мар а лаго” във Флорида, САЩ, на 6-7 април.

Припомняме, че срещата ще се проведе след противоречивото начало на отношенията между Вашингтон и Пекин при администрацията на новия американски държавен глава, който неведнъж обвинява Китай за търговската политика и отказ да окаже по-голям натиск върху Северна Корея заради ядрената й програма.

Успешна среща между двамата лидери би могла да се окаже от съществено значение за задаването на тона между държавите.

За затопляне на отношенията между двете държави допринесоха и двустранните срещи на американския държавен секретар Рекс Тилърсън и китайският външен министър Ян Цзечъ във Вашингтон и Пекин.

Според дипломатически източници от Пекин разговорите ще се фокусират върху това двамата лидери да се опознаят, оставяйки по-тежките теми за по-нататъшни срещи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама