Нора: „Нострадамус“ е предизвикателство да играя положителна роля

07:57, 03 апр 17 / Култура 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Талантливата млада изпълнителка Нора, която е един от обещаващите гласове на българската музика, е новото лице на рок операта "Нострадамус", предаде БГНЕС.

Сюжетът на рок операта е базиран върху биографията на френския пророк Мишел де Нострадамус, който е предсказал смъртта на крал Анри II, Втората световна война с Хитлер, Френската революция, Наполеон. Застъпени са и пет от неговите предсказания, които са много ярки. Три от тях са се случили, две от предсказанията му са за бъдещето. Световна премиера на рок операта на известния рок музикант и композитор Николо Коцев беше през ноември на сцената на Държавна опера – Русе и разтърси и буквално, и преносно Русенска опера. Тя е създадена с множество рок величия преди 15 години и издадена в двоен аудиодиск, а световната критика я определя като „крайъгълен камък в жанра”.

Нора Караиванова играе Катерина Медичи. Историята е запомнила френската кралица като тиранична жена, но тя е покровителствала прочутия ясновидец Нострадамус. Но в рок операта тя е представена като влиятелна и силна жена, изиграваща положителна роля в съдбата на Нострадамус, който спасява неведнъж. „Това е първият театрален проект, в който участвам и играя положителен герой”, сподели пред БГНЕС с усмивка Нора.

Тя се включва в крачка в екипа и е благодарна за поканата на Николо Коцев. “Когато ми позвъни, аз го помолих да ми изпрати песните да ги чуя. Това е доста сериозен ангажимент и аз трябваше да разбера дали мога да се справя с поставената задача. Когато чух музиката си казах, че съм готова да отида и на 1000 урока по пеене, но ще се включа, защото тя много ми хареса. Целият спектакъл е страхотен, а темата е много вълнуваща“, каза Нора и добави, че хората винаги са сеинтересували от предсказанията на Нострадамус, чиято личност е обвити с мистика.

Младата певица за пръв път се появява като кралица Катерина Медичи на 24 март, когато рок операта разтърсва старопрестолния град Търново. Следващите постановки ще бъдат на 26 май в Пловдив и на 27 май в НДК в София.

Нора е от артистите, които искат да обогатят таланта си и продължава да ходи на уроци по пеене. За „Нострадамус“ тя се подготвя усилено около месец при педагога Христо Сарафов. Той също харесва песните, които Николо й дал и заедно изграждат образа на Катерина Медичи.

Певицата признава, че се чувства малко странно в образа на добрата: “Винаги съм играла малко по-отрицателни героини. Николо Коцев ми подари възможността да изиграя Катерина Медичи. За мен един такъв проект винаги е ново предизвикателство и винаги съм се стремяла да се предизвиквам по някакъв начин, за да видя в крайна сметка този талант, който го нося, дали не може да излезе и нещо друго от там”.

Още от дете Нора и сестра й се изявяват пред гостите вкъщи. Баба им ги е карала да познаят инструментите, които звучат от радиоточката. По-късно в средното училище разбира от приятелка, че в Школата по изкуства в Горна Оряховица събират вокална група. Нора отива с приятелка като на шега. Харесва им и остават в нея. Тя е била под шапката на Патиланци и начален тласък й дава Аделина Колева. Завършва джаз и поп пеене в Музикалната академия. Докато учи там участва в реалити формат за музика и става втора. Не се отказва от мечтата си, издава няколко сигнала, плюс дует с Графа. Последният й сингъл е с Маги Джанаварова. С нея са направили песента DIVA за съвременната силна жена е текстът. Пише го Нора, музиката също е нейна. В част от текста се включва и Маги, а аранжиментът е на Васко Иванов - Декстър, с когото в момента работи по последния си сингъл, който се очаква да излезе до лятото или най-късно през есента.

Работното му заглавие е „Сила”. Текстът, който Нора пише е по-скоро за отношенията между хора, които са вече към края си. Макар да е доста абстрактен, Нора се надява хората да го разберат и го приемат добре. Посланието е, че не трябва да се страхуваме да си тръгнем, ако отношенията са се изчерпали.

На 3 април Нора навършва 30 години. Не крие, че се вълнува много и макар да не обича да си празнува много рождените дни, сега просто е притисната от обстоятелствата да организира празник. Решила е да покани най-близките си приятели в по-тесен кръг. Самата с усмивка споделя, че тя вътрешно си е все още на 21 и не мисли да се променя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама