Няколко хиляди протестираха в Будапеща в защитата на Централноевропейския университет

04:02, 03 апр 17 / Свят 25 214 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няколко хиляди души протестираха в центъра на унгарската столица Будапеща в защита на Централноевропейския университет. Това съобщи РТС.

Участниците поискаха правителството на Виктор Орбан да оттегли проектозакона си, който може да доведе до закриването на университета. Протестиращите минаха по централните улици и се събраха пред парламента.

В края на миналата седмица Виктор Орбан заяви, че Централноевропейският университет издава фалшиви дипломи и нарушава националното законодателство за висше образование. Университетът бе създаден от милиардера Джордж Сорос. "Унгария е суверенна държава. Ние подкрепяме образованието по всякакъв начин, но не и измамите. Нито един милиардер не е над закона и поради тази причина този университет трябва да спазва законите в страната" подчерта Орбан.

Унгарското правителство ожесточи битката си с Джордж Сорос и неговия университет пред последните месеци.

Централноевропейският университет бе създаден през 1991, след падането на комунизма, от дълго време беше бастион на либерализма, враждебно настроен към дясното правителство на Виктор Орбан.

Предложени промени в закона за висшето образование от 2011 година затягат правилата за функциониране на финансирани от чужбина висши училища.

Университетите, които издават дипломи в Унгария, ще запазят разрешителните си, ако имат инфраструктура, включваща университетски градчета, и ако предлагат изучаване на същите дисциплини, в държавата, която ги финансира.

Централноевропейският университет не отговоря на новите условия, защото се финансира от САЩ, но там няма изнесено обучение.

Промените в правилата включват и спогодба между правителството на държавата донор и унгарското правителство.

Над 500 учени, включително и 17 носители на Нобеловата награда, подкрепиха Централноевропейския университет. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама