Частичните резултати потвърждават победата на управляващите в Армения

03:19, 03 апр 17 / Свят 25 224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Партията на президента Серж Саркисян води на парламентарните избори в страната с 52,12%. Тези резултати са след преброяването на 25% от протоколите в секционните комисии, съобщи ТАСС.

Опозиционната коалиция, водена от Гагик Царукян, който е един от най-богатите хора в страната, е на второ място с малко над 25% от гласовете.

Гласоподавателите в страната са общо 2 587 706 души.

 Това са първите избори след приемането на конституционни реформи за трансформиране на бившата съветска страна в парламентарна република. Вотът се разглежда от Запада като ключов тест за демокрацията в близо 3-милионната държава.

За да влязат в парламента, партиите ще трябва да прескочат бариерата, която е 5% от гласовете за партиите и 7% за коалициите.

Предварителните резултати ще бъдат обявени от Централната избирателна комисия до 20:00 ч. в понеделник вечерта. Окончателните данни ще станат ясни на 9 април.

Преди вота наблюдателите прогнозираха, че по-голямата част от арменците ще гласуват за управляващата Републиканска партия, оглавявана от президента Серж Саркисян, чийто втори и последен мандат приключва през 2018 г.

Близо 30% от населението на страната живее под официалната линия на бедност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама