Стафан де Мистура: Истинските мирни преговори за Сирия тепърва предстоят

10:39, 01 апр 17 / Свят 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Истинските“ мирни преговори за Сирия тепърва предстоят, предупреди пратеникът на ООН в азиатската държава Стафан де Мистура, съобщава БГНЕС.

По неговите думи правителството и опозицията са били „сериозни и ангажирани“ по време на последните няколко дни на разговори в Женева и са говори да започнат шести кръг от преговори. Датите за тях ще станат ясни следващата седмица след среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и Съвета за сигурност на организацията.

Де Мистура каза още, че не очаква „чудеса“ от дебатите и посочи изненадата си от гладките разговори в Швейцария. Според него пред враждуващите страни са изправени редица предизвикателства, които неминуемо ще затруднят процеса по постигане на споразумение.

Междувременно той отрече слуховете, че планира да се оттегли от битката за мир в Дамаск.

По думите на главния преговарящ за опозицията в Сирия Насър Ал-Харири, бунтовниците се занимават със „страна, която не иска да стигне до политическо решение“. Посредникът от правителството Башар Джафари обвини опозицията в същото – че не иска политическо решение, освен ако то не е в съответствие с техните „илюзии“.

Близо 6-годишният конфликт отне живота на повече от 320 000 души, сочат последните данни на ООН. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама