Подпалиха сградата на Конгреса на Парагвай

07:21, 01 апр 17 / Свят 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Демонстранти подпалиха парагвайския Конгрес, след като сенаторите одобриха поправки в конституцията със спорно значение, предаде БГНЕС. Промените ще дадат възможност на настоящия президент Орасио Картес, и други преди него, да се кандидатират за втори мандат. Ход, който членовете на опозицията осъждат като незаконен.

Решението, одобрено от членовете на Конгреса на закрити врата, предизвика сблъсъци пред сградата между протестиращите и полицейските сили. В какофонията някои от демонстрантите успяха да се промъкнат на първия етаж, където запалиха мебели и документи в знак на протест.

Електронното издание "Ултима ора" съобщава, че по последна информация пламъците са били потушени, но все още не се знае дали има жертви, или пострадали. Предполага се, че по време на огнения бунт в Конгреса все още е имало хора.

"Пожарът в сградата на Конгреса отново показва, че групата парагвайци с корени в политиката и медиите не се спират пред нищо, за да постигнат целта си - да подкопаят демокрацията, както и политическата и икономическа стабилност в страната", коментира държавният глава палежът в профила си в "Туитър".

 

По последна информация от БГНЕС, пострадали при сблъсъците между полицията и протестиращите в парагвайската столица са председателят на Сената Роберто Асеведо и лидерът на опозиционната Автентична либерало-радикална партия (PLRP) Ефраин Алегре. Това съобщи на сайта си местният вестник "Ултима ора". По данни на изданието Асеведо и Алегре са били ранени от гумените куршуми, които жандармерията е използвала, за да разпръсне демонстрантите, които изпълниха тази вечер улиците в знак на протест срещу приетите конституционни промени.

Освен тях двамата сериозно ранен е и депутатът Едгар Акоста, който е бил прострелян в лицето.

Точният брой на пострадалите в резултат на сблъсъците и бунтовете, настанали в Асунсион, остава неизвестен.

Все още не е ясно и дали има жертви, или пострадали от палежа в самата сграда на Конгреса, който беше извършен малко по-рано от група протестиращи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама