Почина Гилбърт Бейкър - създаделят на флага на гей обществото

06:24, 01 апр 17 / Свят 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бейкър е роден през 1951 година в Канзас. След военната си служба в началото на 70-те той се установява в Сан Франциско, където се запознава с небезизвестния Харви Милк - американски политик и първият открит гей, който по-късно бива убит от свой колега заради сексуалната си ориентация. След 1994 година Бейкър се установява в Ню Йорк и остава там до сетния си дъх, предаде БГНЕС.

Флагове с изобразена дъга са използвани и в далеч по-ранни години, като символ на социална промяна и идентификация, като се смята, че Бейкър се е вдъхновил именно от тях. В първоначалната си версия, флагът на Бейкър се състои от осем цвята и се развява за първи път на гей парад през юни 1978 година, благодарение на 30 доброволци, които го ушиват заедно с него.

Всеки цвят в оригинала носи своята символика – розов (сексуалността), червен (живот), оранжев (здраве), жълт (слънчева светлина), зелен (природа), тюркоаз(магия), индиго (спокойствие) и виолетов (дух). След множество трансформации знамето в момента се състои от 6 линии - липсват розовия и тюркоазения нюанс. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама