Китай създава огромен „панда резерват”

01:59, 01 апр 17 / Любопитно 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Според предварителните планове приблизително 27-те хиляди кв. км. ще обединят общо 67 вече съществуващи "панда резервати", намиращи се в 6 труднодостъпни планински местности. Това съобщи китайската информационна агенция "Синхуа", предаде БГНЕС.

Целта на новия гигантски парк ще бъде да помогне на бамбуковите мечки да се размножават на спокойствие, за да може да се преодолее тяхното изчезване. По данни на Международен съюз за защита на природата в момента има едва 1 864 панди, живеещи в дивото. Китай се надява да им помогне да достигнат 2000 до 2025 година.

"Това ще бъде безопасно място за биоразнообразието, което ще осигури защита за цялата екологична система", заяви директорът на Изследователската база за отглеждане на панди в областта Съчуан, който е и инициатор на панда проекта.

Освен Големите панди, националният парк възнамерява да опази още 8 000 застрашени животни и растения, твърди "Синхуа".

И макар и панда-любителите и учените още отсега да подкрепят идеята с две ръце, същото надали важи за населението на Сичан. Според разпоредбата всичките 170 хиляди души ще трябва да бъдат изселени от родната си земя. А темата за принудителното изселване е изключително чувствителна за китайския народ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама