ОПЕК заседава в Кувейт за съкратеното производство на петрол

13:48, 26 мар 17 / Свят 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Организацията на страните износителки на петрол и други производителки, които не членуват в нея, започнаха нов кръг от срещи в Кувейт, предаде БГНЕС. Те ще оценят въздействието на сделката за съкратено производство и ще решат дали тя да бъде удължена.

Кувейтският ресорен министър Есам ал-Марзук, който оглавява съвместната министерска комисия за контрол върху изпълнението на съкращенията, заяви, че намалението би могло да претърпи още промени.

„Трябва да се види повсеместното съответствие на сделката и общия резултат от нея“, каза той при откриването на еднодневната сесия с представители на Русия, Венецуела, Оман, Алжир и Ирак.

Страните от и извън ОПЕК се споразумяха за съвместно намаляване на производството на петрол с 1,2 млн. барела на ден от 1 януари 2017 г. Валидността на споразуменията изтича през юни. Те са продиктувани от спада в цените на черното злато.

По думите на Марзук, ако държавите спазват приетите изисквания, би могло да се наблюдава ребалансиране на пазара през третото тримесечие на 2017 г.

Той предупреди обаче, че петролните запаси остават високи и нестабилността на цените е във възход. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама