Лидер на „Ал Кайда“ загина след въздушни удари на САЩ

10:43, 26 мар 17 / Свят 25 207 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кари Ясин, популярен терористичен лидер на шиитската групировка „Ал Кайда“, бе убит след въздушни удари от САЩ в провинция Пактика в Афганистан на 19 март. Това съобщиха от американското министерство на отбраната, цитирани от БГНЕС.

"Смъртта на Кари Ясин е доказателство, че терористите, които клеветят исляма и убиват невинни хора, няма да се укриват от правосъдието", заяви министърът на отбраната Джеймс Матис.

Лидерът е свързван с редица атаки в родния си Пакистан. Според Щатите той е съучастник в бомбардировките в хотел „Мариот“ в Исламабад на 20 септември 2008 г., при които загинаха десетки хора.

Той е сочен и за един от инициаторите на стрелбата срещу отбора по крикет на Шри Ланка в Лахор през 2009 г. Тогава бяха убити шестима души.

Афганистан отдавна обвинява Пакистан за предоставяне на убежище на талибаните, които от своя страна контролират голяма част от южноафганистанската провинция Хелманд – най-смъртоносната за британските и американски войски през последното десетилетие.

Пентагонът обяви по-рано, че ще разположи около 300 морски пехотинци тази пролет до Хелманд. Те ще помагат на ръководената от НАТО мисия за обучение на афганистанските сили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама