9701 ученици ще завършат 7-и клас в София

14:41, 24 мар 17 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В сравнение с миналата година учениците, които сега завършват 7-и клас, са със 128 ученици повече, тоест общо 9701 ученици, съобщи Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление по образование в София по БНР.  

Тя посочи, че всяка година в изпитната кампания се включват и около 500 деца от страната, които кандидатстват в столични училища. "Местата, които сме осигурили, са 9602, като това са общо в 369 профилирани и професионални паралелки"

Тази година изпитите по български език и математика след 7-и клас.ще се проведат на 19 и 22 май.

Кастрева съобщи и какви нови специалности има тази година.   

"Разбира се, ще започна с "Приложното програмиране", което ще се предложи в няколко столични професионални гимназии за първи път. Нова за страната е специалността "Банкова охрана и инкасова дейност", както и "Физическа охрана на обекти".Има и нови специалности в сферата на професионалното образование - "Сценичен костюм", "Спедиция", "Транспортна и складова логистика", "Ремонт на летателни апарати".

Кастрева напомни и някои важни срокове. "Първото условие е да завършат успешно 7-и клас, да положат изпитите от Националното външно оценяване. След 12-и юни те ще могат да получат служебните си бележки от приемните изпити в училището, в което се обучават. Заявленията за участие в първия етап на класиране се подават между 16 и 22 юни".

Максималният брой точки, които ученикът може да получи на външното оценяване, е 100 т. за всеки от двата предмета. Ваня Кастрева посъветва родителите да проследят балообразуването за всяка от паралелките, в които децата им кандидатстват.

В предстоящото обявяване на заповедта за държавния план-прием срещу всяка една от паралелките, независимо дали говорим за професия или профил, ще бъде изписан начинът, по който ще се формира балът. Той се формира от броя точки от Националното външно оценяване и резултатите от един или повече от един, или повече допълнителни учебни предмети, за които се провежда Национално външно оценяване в съответната година. Новото е, че по решение на педагогическия съвет може да бъде включен и общият брой точки, приравнен от различните олимпиади или състезания, които са в календара на Министерство на образованието, по които не се провежда Национално външно оценяване. Вторият елемент на бала са оценките от свидетелството за завършено основно образование по два учебни предмета, изучавани като общообразователна задължителна подготовка. Новото е също, че се запазват точките от Националното външно оценяване, а се преобразуват в точки оценките от свидетелството за завършено основно образование.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама