Илчев: От балканските страни България дава най-малко средства за образование

14:36, 24 мар 17 25 223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България е на последно място от балканските държави относно финансирането на висшето образование. Това заяви проф. Иван Илчев, президент на Изпълнителния комитет към Асоциацията на Балканските университети, предаде БГНЕС.

Проф. Илчев обясни, че дори Македония и Албания отделят по-голям процент за образование, отколкото отделя България.

Според него една от причините България да има такъв нисък дял на бюджета за образование е сравнително ниският брой млади хората в страната. „Когато имаш многобройно младо население, какъвто е случаят в Албания и Косово, тогава си длъжен да отделяш много по-висок процент за образование. Когато имаш застаряващо население, каквото е нашето, нещата не стоят добре, за съжаление”, допълни Иван Илчев.

Софийският университет е домакин на Третата годишна конференция на Асоциацията на балканските университети.

Снимка: БГНЕС

Проф. Илчев обясни, че целта на асоциацията е да създаде едни по-тесни връзки между университетите от балканските държави, да осигури възможности за по-добър обмен на студенти и преподаватели и организиране на съвместни научни прояви.

„Това ще бъде отчетено днес и утре. Вторият важен въпрос, с който ще се занимаем е финансирането на висшето образование, въобще и особено на научните изследвания и научния обмен в университетите. Като опитаме да посочим на участниците три основни възможни източници на финансиране. Единият е свързан с програмите на ЕС. Вторият е съществуващата в момента програма за финансиране на науката и висшето образование в Турция. Ще обсъдим и трудностите пред, които са изправени университетите, които са в държави, които не са член на ЕС”, посочи Иван Илчев.

Проблемите ни са общи, бих желал и успехите ни да са общи, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама