Хора с нарушено зрение гледат специално адаптиран за тях филм

13:30, 24 мар 17 / Култура 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Филм, адаптиран специално за хора с ограничено зрение, е излъчен в началото на седмицата в Дома на киното, като част от програмата на „София филм фест“. Събитието се случва за първи от създаването на фестивала, съобщават организаторите. Прожектираната лента носи заглавието „Дневници за слепотата” и е документален разказ за теолога Джон Хъл, който започва да ослепява и решава да изследва слепотата, за да я разбере и победи. През 1983 година той започва да си води дневник. След три години вече е записал над 16 часа материал – уникален разказ за загубата, прераждането и обновяването, изваждайки на показ непознатия свят на слепотата. Дневникът, който е публикуван през 1990 година, е получил признание сред медицинските среди и се използва при рехабилитацията на хора със зрителни увреждания. Това разкриват за сюжета организаторите.

Инициативата, проведена за първи път тази година, има благотворителен характер, а идеята и е всички хора да имат равен достъп до фестивалните прожекции.

Снимка: „София филм фест“

Адаптираната версия на филма, част от инициативата „Кино за незрящи”, е едно радващо допълнение към програмата на София Филм Фест 2017, което придава на историята още по-голяма дълбочина и по-силно въздействие, както върху зрително затруднения, така и за масовия зрител. За мен бе изключително удоволствие да имам възможността да му се насладя. Надявам се все по-често да ставаме зрители на адаптирани филми.”- казва по повод събитието Мария Константинова от организацията „Право на зрение”.

От фестивала съобщават, че е предвидена и още една прожекция за хора с нарушено зрение. На 28-ми март от 17:00 часа в Дома на киното ще се излъчи филмът „Окото на минотавъра“ на режисьора Бойко Колев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама