Патриарх Неофит прие посланика на Ирландия

09:15, 24 мар 17 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Това не е просто посещение от любезност и протоколна необходимост, а е продиктувано от моето уважение към Българската православна църква и нейния предстоятел и желанието да науча повече за нея", каза Негово Превъзходителство Майкъл Форбс, посланик на Ирландия в България по време на срещата си с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит състояла се в Патриаршеския дом, днес, по молба на посланика, съобщиха от Св. Синод. Това предаде БГНЕС. 

„Българската православна църква заема важно място в нашата държава от самото ѝ зараждане, тя винаги е била вярна опора на своя народ, нейният авторитет укрепва през вековете” – каза Негово Светейшество на своя гост. В отговор на проявения интерес, патриарх Неофит изтъкна, че отношения между Църквата и държавата у нас са традиционно добри и днес БПЦ не само има свободата да изпълнява своята народополезна мисия, но и се радва на подкрепата на светските власти при изграждането на храмове и стопанисването на паметниците на културата.

„Наближава светлия християнски празник Възкресение Христово, когато, както при всички значими поводи, духовенство, светска власт и благочестив народ ще бъдем заедно в храма”, заключи той.

В хода на разговора Форбс запозна патриарх Неофит в основни линии с историческото и съвременното положение на Ирландия и приоритетите в своята дипломатическа дейност в България.

Срещата, в която взеха участие и Врачански митрополит Григорий и Мелнишки еп. Герасим – гл. секретар на Св. Синод, премина сърдечно, в дух на взаимен интерес и разбирателство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама