Рудник край София заплашва да погълне столичния квартал „Кремиковци“

08:39, 24 мар 17 25 1770 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Намиращият се край София изоставен рудник "Кремиковци" стои вече 7 години безстопанствен, като през това време постоянно се пълни с вода, като в същото време се е образувало и свлачище, което застрашава жителите на едноименния квартал, оплакаха се днес пред журналисти живеещи в кв.“Кремиковци“ столичани.

През 2010 година част от земите се продават на търг и стават частна собственост на фирма „Металтрейд инженеринг” ЕООД, а останалата част остават държавна собственост. Малко след продажбата обаче всички тръби и водоотливната шахта в рудника са премахнати и водата започва да се покачва.

През 2010 г. тогавашното правителство сключва и концесионен договор с фирма „Целзиан” ООД за добив на желязна руда и барит от рудника. 

Преговорите между фирмите обаче не стигат до някакво споразумение и рудникът е оставен на произвола на съдбата.

Последното решение на Министерския съвет е да отмени концесията на фирма "Целзиан", защото в рудника няма концесионна дейност повече от 22 месеца, както е по договор. От фирмата обаче завеждат дело срещу решението.

Докато фирмата-концесионер съди Министерски съвет за отмяна на концесионния договор, е напълно вероятно водата и образувалото се свлачище да погълнат квартал „Кремиковци“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама