Дни на класическата китара започват във Варна

07:11, 24 мар 17 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За 30-и пореден път във Варна днес започват Дни на класическата китара. Организатори са сдружението „Приятели на класическата китара“ и Националното училище по изкуствата „Добри Христов“.

От създаването си през 1987 г.фестивалът е празник за преподавателите по китара и техните възпитаници от цяла България, в рамките на който те се запознават с нивото на преподаване и подготовка на техните колеги и връстници, популяризира се класическата китара, развиват се духовните ценности и музикалната култура на младите хора.

В представянето на школите по класическа китара в България тази година ще бъдат изслушани 97 млади участници от цялата страна, разпределени в 5 категории – 3 възрастови групи, група „Камерни ансамбли“ и група „Свободна сцена и Сцена на солиста“. За да бъде дадена възможност на участниците и гостите да се срещнат с творчеството на професионални китаристи от България и чужбина, по традиция по време на фестивала се организират вечерни концерти.

В чест на 30-годишния юбилей в програмата тази година са включени изпълнения на изявени представители на варненската китарна школа с богата международна кариера и множество изпълнители от България. На първия концерт тази вечер ще се представят китарен ансамбъл GuitArte към НУИ „Добри Христов“ –Варна, мандолинен квартет „Сезони“ и ансамбъл „Арфи и китари“ към НУИ „Любомир Пипков“ – София.

Утре вечер публиката ще може да се наслади на изпълненията на добре познатите и обичани от варненската публика Георги Василев, преподавател по китара в Академията в Лозана (Швейцария), и Боян Дойчев, както и на китарен ансамбъл „Академика“ към АМТИИ – Пловдив. В неделя на сцената ще се представят отличените участници в прегледа на школите по китара. За финал Фестивалният ансамбъл на преподавателите по класическа китара от Варна ще предложи на публиката произведения от съвременни български композитори.

Всички концерти се провеждат в аулата на Икономическия университет, началото е в 18,30 ч., съобщи председателят на сдружението „Приятели на класическата китара“ Севдалин Стефанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама