Десетки са избягали от затвор в Мексико през тунел

03:43, 24 мар 17 / Свят 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-малко 29 души са успели да се измъкнат от затвор в Мексико по стария легендарен начин за бягство от затвор - през прокопан под стените тунел, предаде БГНЕС.

Затворниците са преминали през нелегалното инженерно съоръжение с дължина 40 метра под затвора на Сиудад Виктория в щата Тамаулипас. Щатът граничи със САЩ.

Тунелът е бил изкопан от задната част на затвора в зона, която отдавна де факто е под контрола на затворниците, призна говорител на щата за местното Радио Формула.

Част от бегълците убили шофьор, за да използват колата му. Дванайсет от измъкналите се са били заловени, съобщиха местните власти.

Наркокартелите имат твърде силно присъствие в щата, който граничи със САЩ и Мексиканския залив.

Картелите „Сетас” и наричаният „Залива” водят война за контрола върху пътищата на дрогата, които минават през стратегическата зона.

Преди седмица петима членове на влиятелния картел Синалоа избягаха от друг затвор в северозападната част на Мексико.

Сред тях е бил и Хуан Хосе „Ел Неро” Еспарагоса, синът на един от основателите на картела „Ел Чапо”, сега в САЩ в очакване на съдебен процес.

Самият Хоакин „Ел Чапо” Гусман стана известен с бягството си през юли 2015 от строго охраняван затвор край столицата Мексико. Тунелът за бягството бе дълъгъ повече от 1,5 км.

През 2001 година баронът на дрогата вече се бе измъквал от строго охраняван затвор в Мексико, но тогава бе скрит в кош с мръсно бельо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама