В Канада забраняват ислямофобията

01:30, 24 мар 17 / Свят 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Постановлението е одобрено от всички представители на Либералната и Нова демократическа партия, против бяха по-голямата част от членовете на Консервативната партия на Канада, предаде БГНЕС.

Представителят на консерваторите от провинция Саскачеван Дейвид Андерсън предложи преди гласуването да се замени в документа осъждането на „ислямофобията” с осъждане на „всички форми на системен расизъм, религиозна нетърпимост и дискриминация на евреите, християните, сикхите, индуистите и другите религиозни общности”, но предложението бе отхвърлено от Либералната партия.

В края на февруари управляващата партия внесе за разглеждане в парламента постановление M-103, което предлага да се признае, че в Канада се е оформил „климат на омраза и страх” и призовава да се отстранят причините за това – ислямофобията. Повод за либералите бе терористичния акт в джамията в Квебек сити, извършен на 29 януари от канадец, привърженик на крайнодесни идеи, при който загинаха 6 и бяха ранени 19 души.

Като имат предвид мнозинството в канадския парламент, редица експерти заявиха, че инициативата може да доведе до пълна забрана на антиислямските изказвания в страната.

В началото на март в Монреал и Квебек сити се проведоха протести срещу постановление М-103, което, според протестиращите, ще наруши правото на гражданите на свобода на словото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама