„Златна лира“ получи именитият музикант от Добрич Атанас Генчев

19:30, 22 мар 17 / Култура 25 663 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

92–годишният български музикант и диригент Атанас Генчев бе удостоен днес с високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Златна лира“. Наградата бе връчена на официална церемония в Дома за стари хора в Добрич от замeстник–председателя на Съюза д-р Росица Бояджиева. Тя изрази благодарността на поколения българи за големите заслуги на Атанас Генчев за развитие на музикалното изкуство не само на Добрич, но и на България.

Снимки: Topnovini.bg

Главният художествен ръководител на професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа“ Стоян Господинов представи богатия творчески път на Атанас Генчев и заяви, че вече се подготвя предложението до председателя на СБМТД за връчване на най-голямата награда „Кристално огърлие”.

Той изтъкна приноса му за създаването на ансамбъла през октомври 1954 година заедно с Димитър Димитров. Господинов сподели, че Атанас Генчев е бил ръководител на много места - Военнен духов оркестър към 46-и Добрички пехотен полк, Духов оркестър към милицията в Пловдив, Духов оркестър, Добрич, Симфоничен оркестър, Добрич, Оркестъра при Профсъюзния дом на културата, Добрич, Ансамбъл за народни песни и танци, Добрич. Работил е и като педагог в детските музикални школи с диригент Иван Станев, в Пенсионерския дом.

Официален гост на събитието бе зам.–кметът „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева, която отбеляза преклонението и уважението на добричката общественост пред голямата и необикновена дарба на Атанас Генчев, който е основател на ПФА „Добруджа“.

Д-р Баева връчи поздравителен адрес от името на кмета на Добрич Йордан Йорданов и заяви, че живота и творчеството на Атанас Генчев са пример за подражание за всички негови съвременници и идните поколения. Развълнуваният музикант и диригент поздрави всички присъстващи на церемонията с изпълнения на хор „Лира“, който е основан от него и се ползва с голяма популярност. Под неговото дирижиране прозвучаха красиви и непреходни български песни. За да зарадват своя основател в празненството се включиха ПФА „Добруджа“ с ръководител Стоян Господинов и Духовият оркестър с диригент Стоян Монов.

Атанас Генчев изказа благодарност на СБМТД за решението да бъде удостоен със "Златна лира" и сподели, че това решение е стоплило сърцето му. "Логиката на живота е такава: даваш - получаваш", каза Генчев. И благодари на колегите, на приятелите си, на Община Добрич, от които е получил много. "Виждам, че на моя труд се дава много висока оценка", допълни музикантът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама