Здравословното състояние на Радко Младич се влошава, съобщават доктори

16:14, 22 мар 17 / Свят 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Здравословното състояние на бившия сръбски командир Ратко Младич, който от май 2011 г. се намира в следствения арест на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, се влошава и това буди притеснения у неговите лекари. Това заяви синът на подсъдимия Дарко Младич, съобщи ТАСС.

„Всички доктори, които по поръчение на Хагския трибунал наблюдават Младич, а също и руските специалисти, които в качеството си на независими експерти получиха разрешение да поставят диагноза, се съгласиха, че бившият командир се намира в зона с най-голям риск от повторение на инсулт или инфаркт, което ще доведе до смърт“, заяви синът.

По думите му от юридическа гледна точка пускането на Младич за лечение в Русия няма да се отрази по никакъв начин на процеса срещу него, чиято присъда се очаква през ноември.

Вчера адвокатите на Младич, който е обвинен във военни престъпления и геноцид, поискаха той да бъде освободен от ареста, за да може да бъде лекуван. По-рано руските власти потвърдиха, че Москва е съгласна да приеме обвиняемия за лечение.

Точното заболяване на командира не става известно, но в молбата до съда се посочва, че става въпрос за състояние, което може да доведе до инфаркт или инсулт с фатален край.

Наричан „касапина на Балканите“, 75-годишният Младич очаква присъдата си след продължително дело, което е и едно от последните пред Хагския трибунал. Прокуратурата обвинява командира във воденето на жестока кампания по етническо прочистване по време на балканските войни през 90-те години. Той е обвиняван в геноцид заради ролята си в клането в Сребреница – най-тежкото кръвопролитие в Европа от Втората световна война насам. Тогава босненските сърби избиват близо 8000 мюсюлмани в босненския анклав.

Това не е първият път, в който защитата на Младич се опитва да му осигури пускане от съда по здравословни причини, но досега всички опити бяха неуспешни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама