Протестиращите земеделци блокираха президентството и Министерски съвет (видео)

15:41, 22 мар 17 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протестиращите земеделски производители блокираха пространството между президентството и Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Те скандират „Мафия”, развяват български знамена, има производители от различни райони на страната, сред които Кюстендил, Дупница и др. В района има засилено полицейско присъствие. Периодично освиркват институциите.

По-рано днес фермерите се бяха събрали пред сградата на Министерството на земеделието и храните и искаха да се срещнат с министъра – Христо Бозуков. Той обаче не излезе при тях, а някои от недоволните земеделци влязоха в спречкване с полицията при входа на министерството.

Фермерите поискаха заповедта на земеделския министър, която забранява нови кандидати по мерките за биоземеделие да бъде моментално отменена, а парите на животновъдите да бъдат изплатени още днес.

Два са проблемите, заради които представители на целия земеделски сектор протестираме - забавените субсидии, които са забавени незаконно, както и заповедта на министър Бозуков, която е неправомерно наложена, уточнява за БГНЕС Бойко Синапов от Националната асоциация на животновъдите.

„Днес министърът не слезе да каже, че е отменил заповедта, затова и хората решиха да се обърнат към президента. Ще отстояваме интересите си докрай. Твърдо решение сме, средствата са наши. Те са европейски, преведени са на България и трябва вече да са преведени на земеделските производители. Защо не са преведени и закъсняват два месеца, никой не ни дава обяснение. Чрез тази заповед се спират две възлови мерки за целия сектор „Агроекология” и „Биологично земеделие”. Искаме незабавно изплащане на средствата и отмяна на заповедта на Бозуков”, настоя още Синапов.

Друг от протестиращите пък предупреди, че това чака всички управляващи. „Който и да дойде след 26 март, това го чака. Искаме си парите до седмица, ние сме си ги изработили. „Торовете и препаратите трябва да се купят сега, времето се оправя, кога ще работим ние, по площадите ли ще работим? Не сме срещу вас, г-н Радев, ние сме ви избрали”, каза протестиращият.

В крайна сметка при протестиращите слезе главен експерт в кабинета на президента, за да покани трима от тях на разговор с главния секретар. Те, обаче отказаха да се качат и настояха главният секретар да слезе при тях. В този момент неоторизиран човек влезе с главния експерт в президентството, без останалите да разберат. След известно време протестът се насочи отново пред сградата на МЗХ.

[[{"fid":"71864","view_mode":"video_standart","fields":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":"Видео: youtube.com"},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":"Видео: youtube.com"}},"link_text":null,"attributes":{"alt":"Земеделска блокада пред президентството и Министерски съвет","height":526,"width":1000,"class":"media-element file-video-standart","data-delta":"2"}}]]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама