Кметът Портних подкрепи протеста на Хуманитарната гимназия

14:55, 22 мар 17 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на Варна Иван Портних подкрепи протеста на Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна срещу закриване на профила й „Хореография“. Решението е на Регионалното управление на образованието и според ръководството на гимназията е спорно и изключително неприемливо.

„След 11 години съществуване на профил „Хореография“; при 207 ученици в 8 паралелки, обучавани на най-българското изкуство; при спечелени всички възможни национални и няколко международни награди; при създадена с много собствени инвестиции учебна база, като по учебник; при назначени 11 млади и високо мотивирани учители и корепетитори; при наличието на гардероб с над 2000 носии и аксесоари; при договори с ВУЗ за базово училище за практика на техни студенти и за прием на нашите ученици без изпит в специалност „Танцово изкуство“; при заявена официална подкрепа от национално представени работодателски организации – днес всичко това се оказва без значение и обрича на унищожение, с лека ръка и чиновническа незаинтересованост“, се казва в отвореното писмо на гимназията. Днес в двора й срещу решението протестираха ученици, родители и преподаватели.

„Община Варна винаги е подкрепяла НГХИ „Константин Преславски“ - едно от емблематичните училища в нашия град. Заставам зад учениците, преподавателите и родителите относно исканията за откриване на паралелка с професия "Танцьор" с две специалности - "Български танци" и "Модерни танци". Ще направя предложение до Министерството на образованието и науката за промяна на държавния план-прием за учебната 2017/2018 г. А при необходимост - иницииране и на законодателна промяна за решаване на проблема“, написа кметът Портних във Фейсбук профила си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама