Шеф на предизборния щаб на Тръмп работил за руския милиардер Дерипаска и Кремъл

14:49, 22 мар 17 / Свят 25 193 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият ръководител на предизборния щаб на Доналд Тръмп Пол Манафорд „тайно е работил за руския милиардер Олег Дерипаска” преди повече от 10 години и е защитавал интересите на руското ръководство, съобщи БГНЕС.

Манафорд изготвил „амбициозна политическа стратегия за подкопаване на антируската опозиция в бившите съветски републики”. Такава дейност „изглежда е в противоречие с твърденията на администрацията на Тръмп и на самия Манафорт, че никога не е работил в интерес на Русия”.

През юни 2005 Манафорд предложил „поверителен стратегически план, насочен към оказване на влияние върху политиката, бизнеса и медиите в САЩ, Европа и бившите съветски републики в полза на Москва, въпреки че по време на тогавашния президент Джордж Буш американско-руските отношения се влошили.

Манафорт представил плана си на руския алуминиев магнат Олег Дерипаска, с когото подписал договор за 10 млн. долара годишно, считано от 2006.

Манафорт и Дерипаска са имали делови отношения поне до 2009 година.

Манафорт не отрича, че е работил с Дерипаска в различни държави, но твърди, че не е вършил „неприемлива или неморална работа”.

По-рано стана ясно, че специалната сенатска комисия по разузнаването, която разследва предполагаемата намеса на Русия в американските избори, ще извика Манафорт на изслушване. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама