Десетки млади фиданки засадиха деца и родители в двора на детска градина в Плевен

14:44, 22 мар 17 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки млади дръвчета засадиха децата от всички групи на детска градина"Звънче" в Плевен, заедно със своите родители, учителки и директорката Даниела Дончева в двора на градината. Акцията бе част от националната инициатива "Да спасим едно дърво". Повечето от фиданките – явори, жълъди и борчета, са награда за градината, която получи над 1 000 гласа в миналогодишната кампания „Когато станем 100 000 ще посадим гора”. В рамките на еко кампанията родителите предадоха над 227 кг. хартия, с което са спасяват 3 дървета наведнъж, каза директорката Даниела Дончева. 

 Изненада и атракция за децата беше присъствието на плевенския Гутенберг – Джими, облечен като основоположника на книгопечатането, който донесе десет фиданки от вида гинко билоба, отгледани от него в двора на неговата Творителница О’Писменехъ. Част от тях бяха засадени вчера и само след няколко години ще красят големия двор на ДГ „Звънче”.

 Децата обещаха редовно да поливат всички дръвчета и да ги пазят.

Джими обясни връзката между дървото и хартията като повод за участието си в залесяването и сподели развълнувано, че чрез неговите гинко билоба частица от Творителницата ще продължи напред във времето. А гинкото е много древно растение – от времето на динозаврите е и е оцеляло непроменено до наши дни.

Джими е поканен от Даниела Дончева за ментор в заниманията по друг интересен проект на „Звънче” - за ръчно производство на хартия. Освен че произвеждат хартия, децата от ателие „Сръчковци” изработват от нея различни дребни предмети - картички, кутийки, разделители за книги, опаковка за парфюм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама