Изграждат канализация в местността Ален мак

14:26, 22 мар 17 25 533 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До дни започва изграждането на канализационна мрежа в местността Ален мак край Варна. Инвестицията е за над 3 млн. лв. и е част от втория етап на мащабния проект за развитие на инфраструктурата за отпадни води в Златни пясъци. Той се финансира по ОП „Околна среда“ и е на обща стойност.

След проведени тръжни процедури в началото на февруари са подписани договорите за строителство, съобщи ръководителят на проекта Златка Танева. Изпълнител ще е сдружението „Ален мак“, в което влизат три фирми - „Тийм инженеринг“ от Несебър, варненската „Одесосстрой“ и „Екотех“ от Пловдив.

Предвидено е изграждане на 4 главни гравитачни битови канализационни клона с обща дължина близо 5 км, с 265 сградни отклонения. Водите от тях ще бъдат включени в действащи колектори, заустени в пречиствателната станция на Златни пясъци.

Изграждането на канализацията ще ограничи свлачищните процеси в Ален мак, които се задълбочават заради септичните ями, припомни кметът Иван Портних. По думите му се работи активно и по проектирането на пречиствателната станция в Златни пясъци. След реконструкцията и разширението тя ще може да поема натоварване до 72 122 еквивалент жители. След пречистването на водите, включително от общ азот и фосфор, те ще се отвеждат на 2200 м навътре в морето чрез дълбоководното заустване, което бе изградено преди три години.

Очаква се строителството да приключи през 2019 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама