Най-модерният кораб за изследване на река Дунав бе кръстен с шампанско

14:13, 22 мар 17 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-модерният хидрографски кораб в българския участък на река Дунав бе кръстен тържество с бутилка шампанско, разбита от европейския координатор за коридор „Рейн-Дунав“ Карла Пайс, предаде БГНЕС.

Церемонията се състоя в присъствието на министъра на транспорта Христо Алексиев, който обяви, че министерството продължава с по-дългосрочни и по-устойчиви мерки да подобрява корабоплаването по реката.

„Надявам се, че с тази нова придобивка Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав ще успее наистина да гарантира една по-добра и навременна поддръжка на речния път. ОП Транспорт 2007-2013 във воден речен транспорт бяха инвестирани около 40 млн.лв., а в новия програмен период продължаваме тези усилия.

Вече са обявени две много важни процедури – едната е за драгиране на река Дунав на всички критични участъци, другата е за закупуване на нов маркиращ кораб“, заяви министърът. Поръчката за драгиране е на стойност 7 млн.лв., уточни още той. Директорът на АППД Павлин Цонев изрази своята радост, че в Световния ден на водата се извършва кръщаването на новия кораб „Дунав 1“.

„Казват, че няма попътен вятър за кораб без посока. Но ние имаме цел, което означава, че посоката е ясна. Нашата основна задача е да направим корабоплавателния път достъпен за всички, които се занимават с бизнес и туризъм, и да можем да гарантираме повишените изисквания към габаритите на корабоплавателния път и увеличения трафик“, сподели Цонев. Той припомни, че АППД поддържа корабоплавателен път с дължина 471 километра, който е един от най-трудните участъци. Той изрази и надежда, че догодина ще бъде наличен и новият маркиращ кораб на агенцията.

Събитието продължи с тържествен водосвет и завърши с изпълнение на мажоретен състав „Есктрийм” под звуците на Биг Бенд Русе.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама