КЕВР бави трети месец резултатите от проверката на „Софийска вода“

14:00, 22 мар 17 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Резултатите от назначена и извършена проверка на на фирмата-концесионер „Софийска вода“ се бавят вече трети месец, съобщи за Topnovini.bg зам.-председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичния общински съвет Симеон Славчев, който е общински съветни от Политическа група 5.

През месец декември 2016 г. кметът на Столична община поиска от държавния регулаторен орган - Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да провери количествата вода, които се фактурират от “Софийска вода“, реализираните приходи от ВиК услуги, броя на регистрираните и отстранени аварии, справка за всички договори, сключени с външни изпълнители, справка за годишните разходи, както и проверка на ремонтната и на инвестиционната програма на фирмата-концесионер.

Проверката бе поискана от общината, която е акционер в „Софийска вода“ АД, за да се прецени дали повишаването на цената на водата в столицата е икономически обосновано.

Срокът, когато е направена тази проверка от страна на КЕВР е продължила три месеца - от 27.09.2016 г. До 27.12.2016 г.

"До момента в Столична община и в Столичния общински съвет не са постъпили данни от тази проверка", уточни пред Topnovini.bg общинският съветник инж.Симеон Славчев.

Според него, докато не се направи икономически анализ за предложеното увеличение, повишаването на цената на водата в София е икономическо необосновано.

„Очакваме данните от проверката, за да се направи анализ“, категоричен е Симеон Славчев. 

През месец февруари т.г. концесионерът "Софийска вода" поиска повишение на цената на водата в столицата. Преди две седмици предложеното увеличение от 18% беше разгледано в КЕВР, но окончателното решение за новата цена на водата бе отложено заради надигащото се недоволство на столичани и това предстои да стане в началото на месец април, като източници на Topnovini.bg от регулаторния орган твърдят, че увеличението, което ще бъде не с 18 % , а със 10 %.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама