Русенският музей с участие в проект за опазване на световното културно наследство

13:26, 22 мар 17 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес на пресконференция в Русенския музей бе представен проектът „Средновековно световно наследство в Североизточна България“, финансиран от Фонда за културно наследство на ЮНЕСКО. В срещата с медиите взеха участие директора на Регионален исторически музей – Шумен Даниел Руменов, директора на Регионален исторически музей – Русе проф. д-р Николай Ненов, директорът на Историческия музей в Исперих Боряна Матева. Гост на пресконференцията бе и Ирина Оберлендер – Търнувяну – експерт по наследство и култура на Националния институт за наследство в Букурещ.

Проектът е насочен основно към управлението на важни местни забележителности, които имат локално значение, но не са добре известни в по-широк мащаб. Ивановските скални църкви и Мадарския конник са типични примери за подобни забележителности, които привличат скромен брой посетители всяка година. От румънска страна също бяха изтъкнати проблеми, свързани със социализацията и популяризирането на важни културни обекти. 

Бе изразено мнението, че подобни общи проекти са от особена важност, тъй като на тях могат да бъдат споделени идеи и добри практики, които да спомогнат за по-доброто управление. Бе засегната и ролята на държавата в процеса, като бе отбелязано, че няма проблеми със законодателната страна на въпроса - законът е добре уреден, но просто не се спазва. Все още не са изработени плановете за управление на обектите на културно наследство, което спъва голяма част от тяхната реализация. В тази връзка бе изразена и надеждата, че културните институции ще могат да работят в по-тясна връзка с новосформираното правителство след изборите, за да могат да се решат част от тези проблеми. 

За самото популяризиране на отделните обекти пък са изработени брошури на 6 езика, чрез които ще бъдат популяризирани сред посетителите, а за забавление на най-малките са изработени големи стенни пъзели на най-атрактивните обекти в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама