Анкара: Йоханес Хан да не се държи като "губернатор на колония"

10:33, 22 мар 17 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан трябва да престане да се държи като "губернатор на колония" и вместо това да се занимава с работата си чрез засилване на процесите по разширяване със страните кандидати, предаде БГНЕС.

Това е заявил турският министър по въпросите на ЕС Йомер Чилик в отговор на коментари на Хан, че конституционните промени в Турция ще направят "нереалистично" приемането на страната в ЕС.

"Не е работа на комисарят на ЕС по разширяването да решава дали Турция ще мине през промяна на системата. Той трябва да не забравя, че той е комисар по разширяването на съюз, основаващ се на политически ценности. Той не трябва да си въобразява, че е губернатор на колония. Според мен той не разбира позицията си", каза Челик в интервю за в. "Хюриет".

Реакцията на Челик е във връзка с думите на Хан пред германски медии, че перспективите на Турция за присъединяване към ЕС стават "все повече и повече нереалистични". Той каза, че не изключва вероятността ЕС скоро да прекрати предприсъединителните разговори с Анкара и че продължаването на тези разговори ще бъде възможно, само ако е налице "значителен напредък в областта на върховенството на закона". Но авторитарният курс на президента Реджеп Тайип Ердоган и планираните конституционни промени към въвеждане на президентска система на управление представляват "отпътуване от Европа", каза още Хан.

Това, през което преминават в момента Турция и ЕС, не е криза между двете страни, а отражение на кризата на ценностите, на която сме свидетели на европейския континент, е мнението на Челик.

Турският министър припомни, че Хан е от Австрия, чиито лидери са големи скептици по отношение на Турция, поради което Челик обвини еврокомисаря, че действа като говорител на австрийския външен министър Себастиян Курц. "Той не може да повтаря вижданията [за турското членство] на Австрия в качеството си на еврокомисар по разширяването. Той не е говорител на външния министър на Австрия, но говори като него. Изявленията на австрийското външно министерство са ксенофобски и ислямофобски", подчерта Челик.



 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама