Би Би Си ще бъде глобена, ако не промени отношението си към Брекзит, предупреждава депутат

09:08, 22 мар 17 / Свят 25 224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британската радио и телевизионна корпорация Би Би Си ще бъде глобена и санкционирана, ако не сложи край на предубеденото отразяване на събития, свързани с Брекзит, предупреди екс министърът на културата и депутат консерватор Джон Уитингдейл, цитиран от в. „Дейли телеграф”, предаде БГНЕС.

„Имам впечатление, че Би Би Си постоянно търси негативи и подчертава проблеми, възникващи във връзка с Брекзит”, казва депутатът.

Според Уитингдейл това се потвърждава от сравнителен анализ колко ефирно време е предоставено на хора, които говорят за трудностите и рисковете за Обединеното кралство от напускането на ЕС, и колко е дадено на застъпници на положителните страни от Брекзит.

„Дейли телеграф” пише, че екс министърът е подготвил нова харта, в която се изброяват задълженията на Би Би Си за безпристрастно отразяване на събитията.

Уитенгдейл изтъква, че ако негативният подход се запази, депутатите ще сезират британския медиен регулатор Ofcom (Office of Communications). Той може да наложи санкции и принудителни мерки, включително и такива, свързани с въвеждане на промени в излъчването, и да наложи глоби в размер до 250 000 паунда (310 000 долара).

Предупреждението на Уитингдейл идва след писмото на над 70 депутати до ръководството на Би Би Си. Подписалите писмото обвиняват корпорацията, че представя Великобритания пред света като „ксенофобска нация”, която съжалява, че е гласувала за напускането на ЕС, не се „отдалечила от риториката на песимизма”, характерна за периода преди референдума миналото лято, и не включва „икономически положителни новини”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама