Водата, която пием отново

08:19, 22 мар 17 / Любопитно 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Известно е, че пречистването на използваната вода намалява замърсяването и предпазва от разпространението на болестите, но вече става задължително условие и за бъдещето. То става необходимо, за да може да се посрещне предизвикателството на увеличаващото се търсене на вода в света, пише в доклад на ООН, публикуван в сряда, предаде БГНЕС.

„Употребената вода е ценен ресурс в свят, в който достъпната сладка вода е ограничена, а търсенето се увеличава”, заявява Гай Райдър, президент на организацията на ООН за водата по повод на световния ден на водата – 22 март.

До 2030 година търсенето на водни ресурси може да се увеличи с 50%, главно в градовете.

"Необходимо е да рециклираме всичко, преди всичко използваната вода, за да бъдат задоволени нуждите на нарастващото население и да запазим екосистемите”, добавя той в публикация на организацията от сряда.

Документът припомня цената за здравето на човека и природата – през 2012 година 842 хиляди смъртни случаи са свързани със замърсена вода и непригодени санитарни системи. Той ни кани да разширим въпроса за обработка на водата и да добавим запазванета на този незаменим ресурс.

Конкретно – преработката на отпадни води генерира нови водни ресурси", обобщава Ричард Конър, редактор на доклада. „Интересът на взимащите решение досега е бил насочен към снабдяването с вода, а не към управлението на водата след употребата ѝ", съжаляват от ЮНЕСКО, за която двете неща са неразделни.

В САЩ водата в някои реки се използва до двайсет пъти, преди да достигне морето. "В Международната космическа станция, водата за миене и пиене се прави от урината и е една и съща от години!" възкликва Ричард Конър.

В по-голям мащаб пречистването на тази вода е възможно по кръг с по-голяма дължина: в столицата на Намибия Виндхук, около 35% от водата в канализацията попълва водните запаси, а хората в Сингапур и Сан Диего (Калифорния) могат да пият рециклирана вода.

Но основната и най-лесно постижима цел е, че пречистената вода се използва в селското стопанство, което представлява около 70% от световното търсене на този ресурс. Нуждите в този сектор може да се покрият и чрез изпомпване на по-малко подземни води.

По този показател Йордания е пионер с водеща роля от края на 70-те години (90% от пречистената вода се използва за земеделие), пред други арабски страни. Израел е на върха – там се напоява около 50% от обработваемата земя с рециклирана вода.

Засега 10% от поливните площи в света се поливат по този начин, възможностите за растеж са огромни.

Но в Египет през 90-те години проект за повторно използване на водата за напояване и аквакултурите не успя. Същото се случи и на няколко места в Тунис.

Отвъд тяхната повторна употреба, докладът подчертава резервите от суровини (фосфор и азот) и биогаз, които са скрити в отпадните води, както и потенциалните приходи, които могат да бъдат получени.

В Осака се произвеждат годишно 6500 тона твърдо гориво от 43 000 тона утайки от отпадъчни води. Япония ще реализира 30% енергия от отпадъчни води от 2020.

В Швейцария продаваните фосфати трябва да съдържат минимум 1% продукт, извлечен от пречистването на отпадните води.

За градове в развиващите се страни, където "кризата е най-сериозна", Ричард Конър подчертава значението на евтините технологии: изкуствени влажни зони, лагуни, септични ями с разделяне на твърдите вещества от течностите и т.н. ,

"Най-жизнеспособна възможност не са задължително централизираните канализационни системи, които се нуждаят от значителни инвестиции и цената за поддържането им е висока", казва той.

Каквато и да е системата, възможностите са огромни: 80% от отпадъчни води в света се изхвърля нетретирани - над 90% в някои страни. В резултат на това в природата се разпространяват бактерии, нитрати, разтворители и химически вещества.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама