Турските власти са скандализирани от блокадата на границата с България

01:32, 22 мар 17 / Политика 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на външните работи в Анкара е в постоянна връзка с посолството в София и с българския консул в Одрин заради проблемите, възникнали при граничните пунктове заради блокадата от патриотични организации, опитала да спре автобуси с български изселници, предаде БГНЕС.

Това заяви пред журналисти във вторник вечерта валията /областен управител/ на Одрин Гюнай Йоздемир, който подчерта, че блокираният път към България за автобусите с избиратели означава саботаж на демократичните права на двойните граждани.

„Бяхме свидетели на протестна акция на границата, която имаше за цел да не допусне хора с турско и българско гражданство да упражнят правото си на вот на изборите в България, насрочени за 26 март. За съжаление, някои групи в България опитаха да саботират демократичното право на тези хора. След като преминаха през контрола на ГКПП Капъ куле, 5 автобуса бяха блокирани от протестиращите и те останаха да чакат с часове да бъдат пропуснати. С решаването на този проблем се ангажира външното ни министерство, което е в постоянна комуникация с посолството в София и с консулската служба на България в Одрин. Граничният пункт е на пряко подчинение на областната управа, поради което се наложи и нашата намеса“, посочи валията на Одрин. Той заяви, че въпросната акция на българските патриотични организации е крайно неприемлива и отново подчерта, че външното министерство се е ангажирало плътно с намиране на изход от ситуацията. „Засега напрежението е отминало, хората успяха да отпътуват. Но имаме сведения, че до границата има голяма група от 100-150 души, което означава, че са възможни проблеми за други автобуси, влизащи в България. Подобни акции са в противоречие с демократичните права и ние категорично никога не можем да ги приемем. България е длъжна да намери разрешение на проблема, ако в тази страна има демокрация и тя държи избирателите й да упражняват правото си на вот. Това е междудържавен проблем и външното ни министерство работи усилено за решаването му“, коментира още валията Йоздемир.

Припомняме, че един от тримата турски граждани, депортирани от българските власти с мотива, че представляват опасност за националната сигурност, е началникът на кабинета му Ибрахим Тарънджъ, задържан в Шумен. Турските медии отразиха широко блокадата на ГКПП Капитан Андреево, но до момента валията на Одрин е единственият представител на официалната власт, който коментира публично случая. Проправителствените вестници излязоха със заглавия като „Българският фашизъм: Опитаха да отрежат пътя на турците“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама