Проблеми и решения за по-чист въздух обсъждат в Русе

07:15, 22 мар 17 25 477 Шрифт:
Автор:

Отворена лекция с дискусия, свързана с чистотата на въздуха – „Гледай с дробовете си в Русе – проблеми и решения за по-чист въздух“ ще се състои днес от 18 ч. в Екомузей с аквариум, съобщиха организаторите от „Грийнпийс“ – България, Регионален исторически музей – Русе и Туристическо дружество „Приста“ – Русе.

Акцент ще бъде поставен на източниците на замърсяване на въздуха и въздействието им върху природата и здравето на хората. По време на лекцията ще бъде представен и проект „Прахоброячи 2.0.“ – устройства за измерване нивата на различни замърсители на въздуха.

Русе е един от градовете с най-сериозно замърсяване на въздуха в България. По данни на Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ-Русе), само за изминалата година е имало 77 дни с превишена средно дневна норма за фини прахови частици ФПЧ10 при допустими 35 дни.

„Грийнпийс“ - България от години следи темата за чистотата на атмосферния въздух в страната ни. Особено в местата, които са в близост до въглищната индустрия. Организацията иска да намери пресечната точка между иновативните технологии и гражданската активност и по този начин да провокира хората да се замислят за въздуха, който дишат и мерките, които могат да вземат, за да подобрят неговото качество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама