„АБВ-Движение 21“ в Хасково: Да помогнем на земеделските производители

21:20, 13 мар 17 / Политика 25 549 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Необходимо е да се промени политиката при подпомагане на земеделските производители. Чрез създаването на организации и на групи на производители на земеделски продукти, земеделските стопани могат да се възползват от икономическите предимства, които им дава сдружаването. Това ще повиши значително тяхната конкурентоспособност, както на вътрешния, така и на международните пазари“, заяви Лидия Чорбанова, водач на листата на Коалиция „АБВ- Движение 21” в 29-ти МИР- Хасково.

Ние, от Коалиция „АБВ- Движение 21”настояваме признатите организации на производители и асоциациите на организации на производители да могат да сключват договори за съвместна продажба на продуктите, произведени от техните членове. Участието на организации на производители, особено когато обединяват голям процент от производителите в даден регион, значително ще подобри техните позиции в процеса на договаряне на цените. Основната им роля ще е да събират продукцията на своите членове и да я реализират на пазара.

Ползите от сдружаването са съществени: при по-големи обеми произведена продукция се реализира по-добра цена; засилване на позициите, особено при договаряне с търговските вериги и супермаркетите; оказване на техническа помощ на членове, като ги снабдяват с техника за обработка на площите, маркетингови решения, както и прилагане на земеделски практики, опазващи околната среда. Защо например досега, не е въведена мярка „стартиращ бизнес“ за земеделски производители, обясни  Лидия Чорбанова.

Трябва да бъдат  подкрепени дребните и средни земеделци. Разпределянето на субсидиите по неправилен начин води до дългосрочни негативни тенденции - те отиват основно в сектора на монокултурното земеделие с много ниска степен на преработка. Над 80 процента от субсидиите у нас отиват у 5 процента от земеделците, което облагодетелства една много малка група от хора. Докато обаче ангажираните стопани с традиционни отрасли като зеленчукопроизводство, лозарство, винарство, пчеларство са изправени пред борба за оцеляване, категорични са от Коалиция  „ АБВ- Движение 21”.

„Резултатите, анализирани от експертите на Коалиция „АБВ – Движение 21”, работещи в сектор „Селско стопанства“ показват, че отраслите животновъдство, производство на плодове и особено зеленчукопроизводството имат сериозни проблеми с конкурентоспособността си на вътрешния пазар. Тази негативна тенденция и липса на адекватна намеса от страна на държавата, ни кара да вярваме, че техният дял в производството на земеделска продукция ще продължи да спада през следващите години, ако условията за бизнес не се променят”, смята Лидия Чорбанова.

От Коалицията са подготвили и ще предложат законодателни инициативи в рамките на следващото 44-то Народно събрание, с които ще се даде възможност  на земеделските производители. „Една от  тях е регламентиране на помощ за стартиращ земеделски бизнес, която работи  безотказно в други европейски страни. Ще бъдат предложени и законодателни инициативи свързани с подпомагането на модерно и иновативно земеделие, защото по този начин много млади хора ще се обърнат към този отрасъл. „За да постигнем този ефект, ние, от Коалиция „АБВ- Движение 21” подготвяме и паралелни стимули за млади семейства, които ще останат или ще дойдат в земеделски райони за да стартират бизнеса си в тях. Убедени сме, че региона на Хасково може да даде добрия пример и ще се борим промяната във визията на страната в сектор „Селско стопанство“ да тръгне именно от тук“, каза още Лидия Чорбанова.

 

Липсата на визия за развитието на България от страна на управляващите политически сили през последните години е безспорна. Тази липса на визия доведе българското селско стопанство почти до колапс. Сектор „Земеделие“ бе преструктуриран в посока опростяване на производството, факт, който бе съпътстван с ръст на производство на зърно и упадък на отрасли с по-висока добавена стойност. 

Раздробена собственост върху земята, по-високите субсидии за производителите в другите държави от ЕС, липса на пазарна информация, конкурентен внос, висока задлъжнялост сред стопаните, са само част от проблемите, стоящи пред земеделските производители.Както всеки район в страната, така и в Хасковска област проблемите в сектор „Земеделие” са сериозни и наболели.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама