Кметът на "Лозенец": Няма да има 7-етажна сграда в двора на училище "Захарий Круша"  

16:51, 13 мар 17 25 721 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Има заявени намерения за строителство от страна на частна фирма в двора на столичното 139-о училище "Захарий Круша". Това потвърди пред  Tiopnovini.bg к метът на район "Лозенец" Любомир Дреков. 

Повод за коментара му станаха обвиненията от страна на арх. Димитър Димитров от сдружение "Граждани за София", че общината влиза в схема за "убийство" на училището, като малко по малко дворът му се смалява и то с помощта на главния архитект на София Здравко Здравков. Димитров дори настоя кметът на столицата Йорданка Фандъкова да уволни незабавно главния си архитект.   

От сдружението алармират, че частен инвеститор е получил разрешение от общината да строи и се готви да вдигне на мястото на Дома на книгата 7-етажна сграда, с над 1200 квадрата застроена площ. 

Кметът на район "Лозенец" уточни, че парцелът, върху който се намира Домът на книгата, не е общински, а частна собственост. 

" Имотът е продаден през 1996 година и оттогава не е част от двора на училището. Така че към момента говорим за абсолютно частен парцел", каза Любомир Дреков.

Столичната община има желание да върне обратно този парцел към училищния двор. За това настояват и от училищното настоятелство. 

"Ще  потърсим варианти за замяна на този терен и да го върнем на училището, както е било допреди 20 години, и да не допускаме в него да се строи", каза кметът на "Лозенец".

Дреков не коментира стойността на терена. По думите му, тепърва двете страни ще преговарят и уточняват подробностите по евентуалната замяна.  Съществуващият там Дом на книгата, по начало изграден като учебен център, ще може да се използва за нуждите на учебното заведение. 

Основно училище "Захарий Круша" се намира в столичния квартал "Лозенец", съвсем близо до Южния парк, и в него учат над 600 деца. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама