Бивш опонент на Милошевич прострелян в Косово

16:32, 13 мар 17 / Свят 25 217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Виден косовски юрист, който преди години беше водещ опонент на сръбския лидер Слободан Милошевич, беше прострелян пред дома си в Прищина, съобщиха полицейски и медицински източници. Това предаде БГНЕС.

68-годишният Азем Власи беше прострелян в рамото от неизвестно лице пред апартамента си около 8 ч. тази сутрин. Власи веднага е откаран в болница и лекарите информираха, че нараняването му не е опасно за живота. Медиите предадоха, че нападателят се представил като потенциален клиент на юриста. Съпругата на Власи – Надира Авдич, е била свидетел на нападението. Тя съобщи, че стрелецът използвал пистолет със заглушител.

Полицията издирва престъпника, но обяви, че засега мотивът на нападението не е ясен.

По времето на комунистическа Югославия Власи беше близък съратник на президента Йосип Броз Тито и заемаше ръководен пост в Косово. След смъртта на Тито през 1980 Власи силно се противопоставяше на опита на Милошевич да лиши Косово от извоюваната политическа автономия. В края на 80-те години Власи беше първият високопоставен етнически албанец, задържан и съден по времето на Милошевич, макар че по-късно съдът го оправда.

Лишаването на Косово от автономия доведе до конфликта с Белград през 1998-99, завършил след въздушната кампания на НАТО, която отстрани силите за сигурност на Милошевич от Косово.

Това проправи пътя за независимостта на Косово десетилетие по-късно, която Белград не призвана и продължава да смята Косово за сръбска провинция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама