Свикват църковния съд за Дионисий след Великден

15:18, 13 мар 17 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Църковният съд срещу архимандрит Дионисий най-вероятно ще заседава след Великден. До големия християнски празник няма насрочени заседания на Синода.

"Сега е Великия пост и едва ли е най-удобното време, за да се гледат подобни случаи", обясниха за Topnovini.bg от пресслужбата на Синода. Последното събиране на Синода беше тази неделя, 12 март, когато в синодалния параклис беше проведен канонически избор на нов Врачански митрополит и за такъв беше избран епископ Григорий.

От там не отговориха дали е готов обвинителният акт срещу архимандрита, който трябваше да изготвят Варненският митрополит Йоан и Неврокопският Серафим. На 7 февруари т.г. Синодът, след като изслуша доклада за поведението му, реши да заведе църковно-наказателно дело срещу архимандрит Дионисий (Мишев). Той беше отстранен от поста предстоятел на храма "Св. Александър Невски" и получи забрана да служи в църквата. 

В неделя Дионисий беше сред множеството, което се събра пред президентството, за да протестира в подкрепа на католическия свещеник Паоло Кортези. 

За случая в Белене, при който местните хора отказаха да приемат сирийско семейство, а енорийският свещеник на крайдунавския град Паоло Кортези, който го беше приютил, си тръгна от България, от Синода отказаха коментар. 

"БПЦ изрази принципна позиция за бежанците преди повече от една година и тя не е променена. Там е казано всичко. Що се отнася до конкретния случай, не може да се свиква Синодът и да се излиза с позиция за всеки конкретен случай, бежанец или семейство", заяви Александра Карамихалева от пресцентъра. За присъствието на архимандрита там, тя коментира, че ако е бил пред президентството, го е направил като частно лице, а не като представител на църквата. 

Припомням, че в официалната си позиция за бежанците Синодът нарече вълната от прииждащи хора "вълна, която придобива всички белези на нашествие" и призова българското правителство в никакъв случай да не допуска в страната ни повече бежанци. БПЦ настоя още правителството да постави на високи международни форуми не само въпроса за прекратяване на войните, които пораждат бежански вълни, но и дали не е налице религиозно прочистване на тези територии от християнството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама