Покрив на стара къща падна в Шумен

14:48, 13 мар 17 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Срути се част от покрива на необитавана къща на ул „ Цар Освободител” в Шумен, видя репортер на Topnovini.bg.  Няма данни  за пострадали както и материални щети.

Къщата е построена през 1882 година и е обявена за паметник на културата.

„От няколко месеца пускам жалби в Общината, търсила съм и помощ от медиите, но не предприеха никакви мерки”, каза Галя Недева, която работи в близост до къщата и е подала сигнал за инцидента.

„От две години  мястото е оградено с ленти и бодлива тел. Гражданите си плащат данъците и искат да вървят по тротоара.”, допълни още жената.

В отговор на многобройните й жалби  от Общината са отговорили, че сградата е частна собственост и е паметник на културата и в нея не живее никой от собствениците. Единственото, което може да направи институцията е да обезопаси с предпазна мрежа участъка от падащи предмети за безопастност на гражданите.

По повод на срутения покрив на къщата на художника Стефан Петров на ул. „Цар Освободител“ № 125 от пресцентъра на община Шумен дадоха следната позиция:

Къщата е частна собственост, паметник на културата от местно значение. Цялата грижа по поддръжката на имота е на собствениците. Единственото нещо, което общината може да направи в този случай, е да разчисти и да обезопаси временно района. Това вече е направено от работници на ОП „Строителство и благоустройство“. Теренът е почистен от падналите тухли и другите строителни материали. Възстановени са мрежата и лентата, с които е ограден тротоарът, за да не се преминава покрай опасната къща.

Изготвено е писмо от общинската администрация, което ще бъде връчено на собствениците. По най-бързия начин те трябва да предприемат мерки по трайното обезопасяване на сградата така, че тя да няма създава опасност за здравето и живота на гражданите.

В противен случай общината ще предприеме сама необходимите мерки и впоследствие ще търси по съдебен ред направените разходи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама