ТЕЦ „Марица-изток 2” не може да покрие завишените европейски изисквания за намаляване на вредните емисии

14:30, 13 мар 17 25 779 Шрифт:
Автор:

„Приемането на LCP BREF ( „Референтен документ за най-добри налични техники за Големи горивни инсталации")  ще има фатални последици за централата, поради технологичната невъзможност, липсата на икономическа обоснованост и финансови средства от страна на дружеството за привеждане работата на централата в съответствие със завишените европейски изисквания”, се казва в позиция на ТЕЦ „Марица- изток 2“ ЕАД по повод предстоящо разглеждане и гласуване на документа, публикувана на интернет страницата на централата.

Ръководството на най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в България ТЕЦ „Марица- изток 2" изразява безпокойство за бъдещето й в случай на приемане на цитирания документ, като излага следните факти и съображения:

ТЕЦ „Марица- изток 2" ЕАД е с инсталирана мощност 1620 MW. Разположена е в източномаришкия басейн и е проектирана да работи с лигнитни въглища, добивани от рудниците на „Мини Марица-изток“ , които се отличават с ниска калоричност и високо пепелно и сярно съдържание. Централата е производствен източник със стратегическа значимост за страната. Тя е ключов елемент в българската енергийна система, като осигурява основен товар за консумация и регулираща честота в системата при най-ниска себестойност между останалите топлоелектроцентрали в страната и с второ място по заслуги след „АЕЦ Козлодуй" при диспечирането.

Политиката на ТЕЦ „Марица- изток 2" ЕАД е насочена към ограничаване на вредното въздействие върху околната среда и постоянно подобряване на екологичното състояние на централата и региона. Понастоящем са изпълнени всички изисквания на националното и европейско законодателство, действащи в областта на опазването на околната среда. 

За привеждането на централата в съответствие с европейските екологични норми и стандарти, дружеството е инвестирало в изграждането на съоръжения с екологично предназначение собствени средства в размер над 500 млн. лв.

Производствените мощности са реновирани и  могат да бъдат в експлоатация и след 2030 година. Осемте енергоблока са активен участник в регулирането на товара на електроенергийната система (ЕЕС) на България и осигуряват базов товар в часовете с пиково потребление на електроенергия.  

Приемането на предложения проект ще се отрази изключително неблагоприятно на дейността на ТЕЦ „Марица- изток 2", поради невъзможността за постигане съответствие със завишените в него изисквания за работа на съоръженията по отношение нивата на изпускани във въздуха серни диоксиди (SO2), азотни оксиди (NOx) и живак, са казва още в позицията.

Енергетиците отправят апел към всички институции, имащи отношение към българската енергетика и отстояване на националния интерес и сигурността на електроенергийната ни система, за реакция и съдействие при провеждане на гласуването. Те насотяват представителят на  България в Комисията от представители на страните да гласува „Против" и да се предприемат всички възможни допустими и законосъобразни действия за недопускане приемането на „Референтен документ за най-добри налични техники за Големи горивни инсталации" (LCP BREF).

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама