ЕС и НАТО предупредиха Турция да не ескалира напрежението

14:18, 13 мар 17 / Свят 25 182 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз и НАТО предупредиха Турция да се въздържа от допълнителни действия, които биха могли да доведат до ескалиране на напрежението между нея и други държави от Европа. Това информират ТАСС и АПФ, цитира БГНЕС.  Коментарите идват във връзка с разрастващия се конфликт между Анкара и Хага, след като през уикенда холандските власт не позволиха провеждането на мероприятия с двама турски министри. Преди това подобни действия предприеха и регионални власти в Германия.

„Европейският съюз призовава Турция да се въздържа от прекалени изказвания и действия, които рискуват по-нататъшно изостряне на ситуацията“, заявиха в съвместно изявление върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

По думите им Берлин и Хага сами трябва да решат дали искат да позволят на турски министри да агитират в подкрепа на плановете за разширяване на властта на президента Реджеп Ердоган.

„След напрежението от последните дни между Турция и някои държави членки на ЕС, от съществено значение е да се избягва по-нататъшна ескалация и да се намерят начини за успокояване на ситуацията“, се казва още в текста.

В отделно изявление генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също призова Анкара и нейните съюзници в Алианса, каквито са Холандия и Германия, да деескалират напрежението.

„Окуражавам всички съюзници да покажат взаимно уважение, да бъдат спокойни и да имат премерен подход, за да допринесат за деескалирането на напрежението“, каза Столтенберг по време на пресконференция.

В същото време позиция за сдържаност изразиха и властите в Русия. Кремъл се обърна към Хага и призова за конструктивна деескалация на напрежението, което възникна между двете страни. „Ние не смятаме, че тук няма необходимост от каквито и да е било посредници“, зави говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама