Граждани с ултиматум: Кметът на София има 24 часа да уволни арх. Здравков 

12:40, 13 мар 17 25 569 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столичният кмет Йорданка Фандъкова да освободи до 24 часа главния архитект на града Здравко Здравков. Този ултиматум постави пред медиите арх. Димитър Димитров от сдружение "Граждани за София" по повод издаденото от главния архитект на столицата разрешение да се строи 7-етажна сграда в двора за 139-0 ОУ "Захарий Круша".

Според Димитров имало пълзяща схема за подготовка за "убийство" на училището и арх. Здравков бил в нея. "Училището започва да намалява. Свиват се жизнените пространства, които обитават децата", каза той и обясни, че този процес започнал още преди години, когато в двора му била построена сграда, която съществува и до днес и е превърната в Дом на книгата.

Дворът на училището бил от 7 декара, като в него имало и детска градина. След време на мястото на детската градина се изгражда блок, на мястото на трафопоста – "доста богата сграда" и остава място единствено пред училището. Сега ширината на двора е 18 м и децата играят почти на бул. "Арсеналски".

"Училището е общинско, но няма акт за общинска собственост. Собственикът на сградата има право на строеж, но няма никаква земя. Направление "Архитектура" на Столична община в лицето на архитект Здравков се разпорежда и издава заповед за промяна на предназначението на този имот и на мястото на Дом на книгата да се вдигне 7-етажна сграда, с над 1200 квадрата застроена площ. И то без да е искано съгласието на училището", обясни казуса арх. Димитров. 

По думите му в схемата за измама участва и кметът на район "Лозенец"  Любомир Дреков, защото районната администрация издала миналата година на собственика скица с невярно съдържание. 

В 139-о ОУ "Захарий Круша" учат над 600 деца. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама